onsdag 23 november 2011
Äggvita
Ät mer ägg! Det är både nyttigt och gott.
Ett kokt ägg innehåller mycket proteiner, men också endel fett. Det finns dock inga kolhydrater i ägg.
Ett alternativ om man går på diet är att endast äta äggvitan. Ren äggvita innehåller inget fett och inga kolhydrater och är proteinrikt. Proteinet är högvärdigt.
Det kan kännas onödigt att slänga gulan i ägget om det bara är vitan man vill åt. Lyckligtvis går det att frysa gulan och använda vid senare tillfälle, om man ska baka eller liknande.
För oss som inte bakar så finns det ren äggvita på dunk att köpa, föreslagsvis hos Trekantens Träning och Nutrition :)
Jag tar 40:- för en dunk på 1kg.
Näringsvärdet per 100g för äggvita är:
kcal: 41
Protein: 10,1
Kolhydrat: 0,0
Fett: 0,0
Recept på nyttig matlåda (7-15 st beroende på storlek)
1 dunk äggvita
folieformar
lamminnerfile
gul lök
timjan
rosmarin
vitlök
kokt broccoli
valnötter
Pressa vitlöken och gnid in vitlöken i lamminnerfilen.
Skiva filen i centimeter stora bitar. Stek dem hastigt ihop med den gula löken. Köttet får gärna vara rött inuti. Ta upp och lägg på tallrik. Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitan med elvisp, ordentligt, tills dess att du kan hålla skålen/byttan uppochner utan att äggvitan rinner ut.
Ta fram folieformarna och fyll dem till drygt hälften med äggvitan.
Sätt in i ugnen i ca 5 minuter eller tills äggvitan blivit något gyllenbrun på topparna. Ta ut formarna ur ugnen. Lägg på lamminnerfile, brynta löken samt broccolin. Krydda med rosmarin och timjan. Grovhacka valnötterna och strö över.
Sätt in i ugnen i ca 5-10 minuter. Klart!
Dessa går utmärkt att kyla ner och värma upp senare. OBS! Värm ej i micro, många microvågsugnar klarar ej aluminiumformar. Värm i vanlig ugn i 5-10 minuter.
Här kan man experimentera hej vilt med innehållet. Byt ut lammfilen mot t ex mager köttfärs och tacosås eller kräftstjärtar, dill och kanske stekt ägg? Det är bara fantasin som sätter gränser.
Äggvitan används här som ersättning för t ex pasta eller potatis.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar